top of page
Search

PERSBERICHT: Beroepenavond van Rotary groeit ondanks corona

De jaarlijkse Beroepenavond van de Rotaryclubs van Turnhout en Arendonk was een groot succes. Het evenement verliep volledig online maar kende toch een grote groei. 230 laatstejaarsstudenten kwamen er luisteren naar 80 professionals die kwamen praten over hun werk en hun sector.


Elk jaar organiseren de serviceclubs Rotary Club Turnhout en Arendonk een Beroepenavond. Bedoeling is om laatstejaarsstudenten te helpen met hun studiekeuze. Rotary spreekt zijn enorme netwerk van professionals aan om de laatstejaarsstudenten van de lokale secundaire scholen toe te lichten wat hun job precies inhoudt, wat de sterktes en de uitdagingen van hun sectoren zijn en welke vaardigheden er verlangd worden van toekomstige collega’s.


De professionals komen zowel uit het zakenleven als uit het onderwijs, de journalistiek, de zorg-, de juridische, de medische of de kunstensector.

Traditioneel vindt de Beroepenavond plaats in de lokalen van Thomas More in Turnhout, maar de editie van 26 januari, verliep volledig digitaal vanwege de strenge coronamaatregelen.


Elke leerling kon kiezen uit drie sessies van telkens vijftig minuten. Tachtig professionals, leden en niet-leden van Rotary Turnhout en Arendonk, tekenden present. 230 leerlingen namen deel aan de sessies en dat is een stijging met 20 procent in vergelijking met vorig jaar. “De coronacrisis heeft dus geen negatieve invloed gehad op ons evenement,” zeggen de voorzitters van de Rotary Clubs, John Boks en Willy Brion. “Wij wisten niet wat we mochten verwachten, maar zijn zeer tevreden dat we dit evenement niet moesten afgelasten. We bewijzen hiermee een belangrijke dienst aan de gemeenschap.”

Jasper Hens, die Economische Wetenschappen studeert in het Sint-Jozefscollege in Turnhout volgde de sessies bedrijfsleider’, ‘macro-economist’ en ‘cybersecurity-specialist’.

“De input van de professionelen was interessant en behulpzaam. Het was de moeite dat elke spreker eerst een grondige uitleg gaf bij zijn beroep en daarbij wees op kwaliteiten en interesses die je voor dit beroep nodig hebt. De interactie zat ook goed want de vragen werden tot in detail beantwoord. De duur van elke sessie was 50 minuten en die tijd had je daarvoor wel nodig.”


Ook andere leerlingen waren enthousiast. “Ik ga door deze avond echt met een gerust hart een keuze maken”, zie Emma. “Kunnen jullie dit voor een klas komen vertellen? Dit hadden mijn vrienden ook willen horen,” zei Wouter. De ervaringen met het onlineplatform (Teams) waren overwegend positief. Sommige leerlingen gaven aan dat ze makkelijker een gesprek aanknoopten dan wanneer de sessie fysiek had plaatsgevonden.


Bij de professionals ook alleen maar positieve geluiden. Blikvanger van de avond was zeker Trends Manager van het Jaar 2020, Dirk Coorevits (CEO van Soudal en lid van Rotary Turnhout). “Deze beroepenavond is erg belangrijk. Leerlingen twijfelen vaak over hun studiekeuze en komen zo in een richting terecht die niet bij hen past. Door gesprekken te hebben met mensen die hun droomberoep uitoefenen, leren ze dat beroep en de studies die ervoor nodig zijn realistischer inschatten. Dat bespaart hen later een paar teleurstellingen.”
11 views0 comments

Comments


bottom of page